Vora News

The Sun: Pesë ilaçe që ekspertët thonë se mund të ndalojnë Covid-19

1. Antidepresantët

Zakonisht përdoret për të trajtuar depresionin, dhe ankthin.Sipas një studimi amerikan, 152 të rriturve iu dha ose fluvoxamine (100mg dy herë ose tre herë në ditë) ose një ilaç placebo kur ata u sëmurën me virusin.Asnjë nga pacientët që morën ilaçin zbutës të depresionit nuk panë që sëmundja e tyre të përkeqësohej, krahasuar me ata që nuk u është dhënë.

“Kjo sugjeron që fluvoxamine parandalon dëmtimin e mushkërive, e cila është një shenjë dalluese e Covid-19 të rëndë”, tha Dr Lenze.

2. Colchicine

Colchicine po duket si një trajtim i mundshëm për Covid-19, pasi është përdorur për lodhjen për shekuj.Të paktën 2,500 pacientë me Covid-19 do të rekrutohen për të marrë kolçicinë – 500mg çdo 12 orë për një total prej 10 ditësh.Ata do të krahasohen me 2,500 të dhënë kujdesin e zakonshëm spitalor, për të parë nëse ka një ndryshim në sa njerëz vdesin.

Colchicine ka një gamë të gjerë efektesh anti-inflamatore, që do të thotë se mund të parandalojë dëmtimin e mushkërive dhe organeve të tjera të shkaktuara nga inflamacioni në Covid-19.

3. Gripi dhe ftohja

Trajtimi pa recetë, i quajtur Mbrojtja e Dyfishtë, përmban një përbërës të veçantë – i cili është një formë e algës së detit – për të lagur simptomat e ftohjes dhe gripit. Ekipi do të regjistrojë 480 punonjës shëndetësorë, duke përfshirë infermierë dhe mjekë në studimin e tyre.Gjysmës do t’i jepet spreji i hundës dhe gjysmës do të jepet placebo – një ilaç bedel pa efekt.Ekspertët do të shikojnë se sa punëtorë që janë me Covid-19 do të shërohen. Ata gjithashtu do të masin ashpërsinë e sëmundjes tek ata që e kapin atë, duke përfshirë nëse ka ndonjë ndryshim në kohëzgjatjen e sëmundjes, kohën në kujdesin intensiv dhe madje edhe nivelet e vdekjes midis dy grupeve.

4. Artriti

Tocilizumab, një ilaç anti-inflamator që u jepet zakonisht njerëzve me artrit reumatoid, ka treguar shenja të hershme të shërimit kundër Covid-19.Pacientëve që iu dha tocilizumab ose një ilaç tjetër të së njëjtës kategori u zbulua se ishin 87 përqind më shumë të ngjarë të shohin simptomat e tyre të përmirësuara brenda 28 ditësh sesa pacientëve që nuk u është dhënë ilaçi.

5. Suplementet e vitaminës D

Suplementet e vitaminës D janë rritur në popullaritet pasi një numër studimesh kanë sugjeruar se një mungesë mund të rrisë rrezikun serioz të infektimit me Covid-19.Shumica e njerëzve duhet të jenë në gjendje të marrin rregullisht vitaminë D nga rrezet e diellit midis marsit dhe shtatorit, por shpesh nuk marrin mjaftueshëm gjatë muajve të errët.

Studimet kanë treguar një lidhje midis vendeve ku dielli shkëlqen më pak dhe të lartë numri i të vdekurve nga Covid-19.

Dhe pjesë të shumta të hulumtimeve kanë treguar se ata që përfundojnë të sëmurë rëndë me Covid-19 kanë më shumë gjasa të kenë mungesë të nivelit të mjaftueshëm të “vitaminës së diellit”./The Sun

voradmin

Misioni i Vora News është informimi i publikut duke u nisur nga disa kritere: depolitizimi, angazhimi për paanësi dhe ndershmëri do të jetë një kategori e re dhe e identifikueshme e gazetarisë ku qëllimi i saj është të sigurojë një analizë të saktë dhe të paanshme të deklaratave, në mënyrë që të korrigjojë perceptimet e gabuara tek audienca dhe të rrisë njohuritë e publikut mbi çështje e rendesishme te aktualitetit. Gazetaria drejt rikthimit tek misioni i saj!
Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker