Opinion

Psikologia Bekteshi: Si t’i bindim të rinjtë, për rolin e rëndësishëm që kanë në këtë pandemi!

Nga Enertila Bekteshi/ Psikologe

Me koronavirusin krejt papritur ritmet e jetës së përditshme prishen, zakonet menaxhimi i ditëve prishet. Ka shumë pyetje nga prindërit, dhe jo vetëm, se si të menaxhohen aspektet emocionale, psikologjike dhe sociale të fëmijëve dhe adoleshentëve gjatë kësaj periudhe emergjence. Do të doja të ndaja me ju shumë këshilla të dobishme nisur nga kjo situatë.

Ne jemi në një klimë pandemie psikike sistematike që ka bllokuar përvojat e identitetit të të gjithë neve, me një panik që ka pushtuar kulturën në të cilën jetojmë, nga e veçanta tek e përgjithshme, nga individi te kolektivi.

Unë besoj se mënyra më efektive, d.m.th. e dobishme, për të informuar të miturit për atë që po ndodh është të shfrytëzohet kjo mundësi traumatike, në kuptimin e mundësive të tyre potencialisht të përgjigjes dhe mbrojtjes, për ta shndërruar atë në një mundësi elastike, në kuptimin të forcimit.

Ne duhet t’u flasim të miturve, para së gjithash, duke respektuar karakteristikat e tyre. Me një fëmijë 5-vjeçar që jeton periudhën e fëmijërisë së hershme në të cilën, ndër të tjera, emocioni i vetëdijshëm që vlerëson ndjenjën e fajit zhvillohet si një udhëzues për sjelljen me përgjegjësi shoqërore, ne do të përdorim metoda dhe argumente të ndryshme nga ato që do të përdorim me një adoleshent 14-vjeçar, në të cilin pohimi i mendimit ju lejon të kombinoni mendimet tuaja me parimet e përgjithshme. Ne duhet t’i bëjmë të miturit të kuptojnë realitetin para asaj që po ndodh, duke u kujdesur që të mos jenë tepër optimistë ose pesimistë.

Për një të mitur do të jetë e rëndësishme të shohë një prind që heq dorë nga dalja, ndoshta për të punuar për të mbrojtur shëndetin e gjithsecilit. Kjo situatë po na propozon të gjithëve rimëkëmbjen, që në valën e jetës së përditshme, shpesh nuk i përdorim. Ne duhet ta sjellim normalitetin në këtë moment të jashtëzakonshëm.

Të miturit tanë duhet të ndihmohen për të kuptuar se ajo që jetojmë, edhe në dimensionin e saj të jashtëzakonshëm, propozon aspekte logjike, si rezultat i proceseve shkakësore, jo të rastësishme.

Unë dua të them që përvojat negative, kanë një efekt edukues ndaj vëmendja dhe besimi duhet të jenë gjithmonë bashkë.

voradmin

Misioni i Vora News është informimi i publikut duke u nisur nga disa kritere: depolitizimi, angazhimi për paanësi dhe ndershmëri do të jetë një kategori e re dhe e identifikueshme e gazetarisë ku qëllimi i saj është të sigurojë një analizë të saktë dhe të paanshme të deklaratave, në mënyrë që të korrigjojë perceptimet e gabuara tek audienca dhe të rrisë njohuritë e publikut mbi çështje e rendesishme te aktualitetit. Gazetaria drejt rikthimit tek misioni i saj!
Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker