Shëndeti

Pse pacientët me këto dy sëmundje kanë më shumë të ngjarë të vdesin nga Covid-19.

Kolesteroli mund të ndihmojë koronavirusin të infektojë qelizat njerëzore duke vepruar si një shërbim taksi, zbulojnë studime të reja laboratorike.

Përfundimet mund të shpjegojnë pse njerëzit me gjendje metabolike si diabeti dhe sëmundjet kardiovaskulare, të cilët shpesh kanë nivele të kolesterolit të larta, përbëjnë një numër disproporcional të pacientëve që zhvillojnë simptoma të rënda të Covid-19.
Studiuesit zbuluan se SARS-CoV-2, virusi që shkakton Covid-19, mund të ngjitet në molekulat e kolesterolit pasi ato lidhen me receptorin e tyre të rregullt të qelizave, të quajtur SR-B1.

Kjo ndihmon në pozicionimin e patogjenit në mënyrë që proteina e saj të mund të lidhet me receptorin ACE2, i cili e lejon të infektojë qelizën.

Një studim i botuar në Nature Metabolism nga studiuesit në Akademinë Kineze të Shkencave Mjekësore Ushtarake, ata vështruan rolin e kolesterolit ‘të mirë’, i njohur ndryshe si lipoproteina me densitet të lartë (HDL), në infeksionin e koronavirusit.

Studimi vështroi posaçërisht receptorin SR-B1, i cili lidhet me molekulat e kolesterolit dhe gjendet në qelizat në të gjithë trupin e njeriut, përfshirë mushkëritë, synimi kryesor i koronavirusit.

SARS-CoV-2 nuk mund ta shfrytëzojë këtë receptor direkt, zbuloi studimi, por ai mund të përfitojë nga procesi i lidhjes së kolesterolit me SR-B1 në mënyrë që të infiltrojë qelizat.

“Majat” e koronavirusit – i njëjti që lidhet me ACE2 – ka dy seksione, të quajtur nënnjësi 1 dhe nënnjësi 2.

Në eksperimentet e tyre, shkencëtarët kinezë zbuluan se nënnjësia mund të bashkohet me kolesterolin. Kjo do të thotë kur kolesteroli natyrshëm migron në receptorin e tij, ai sjell koronavirusin edhe në sipërfaqen e qelizës.

Studiuesit deklarojnë se kjo ‘rrit marrjen virale’ dhe receptori i kolesterolit ‘lehtëson hyrjen e SARS-CoV-2 në qelizat që shprehin ACE2 duke shtuar lidhjen me virusin’.

Studiuesit më pas zbuluan se duke bllokuar SR-B1 dhe duke e neutralizuar atë, kjo pengon infeksionin.

Ata thonë se shënjestrimi i receptorit SR-B1 mund të jetë një rrugë e mundshme për trajtimet e ardhshme.

“Rezultatet e studimit tonë tregojnë se SR-B1 lehtëson lidhjen, hyrjen dhe infeksionin qelizor të SARS-CoV-2”, shpjegojnë studiuesit në punimin e tyre.

‘Kështu që … SR-B1 mund të përfaqësojë një objektiv terapeutik për të kufizuar infeksionin SARS-CoV-2.’

Kjo ka të ngjarë të përfitojë nga njerëzit me komorbiditete specifike më shumë se të tjerët. Njerëzit me sëmundje të zemrës dhe diabet, të cilët ka më shumë të ngjarë të kenë nivele të ngritura të HDL, janë ndër ata që do të përfitonin më shumë.

Sëmundjet kardiovaskulare dhe diabeti shoqërohen me një rrezik në rritje të COVID-19 të rëndë”, shkruajnë studiuesit, citon “Mail“.

“Përafërsisht gjysma e pacientëve me COVID-19 kanë sëmundje themelore kronike, kryesisht sëmundje kardiovaskulare dhe cerebrovaskulare dhe diabet.

Për më tepër, vdekshmëria e rritur nga COVID-19 është vërejtur tek pacientët me mbipesha ose diabet.’

Të dhënat e NHS nga prilli zbulojnë se pothuajse një e treta (29 përqind) e pacientëve me koronavirus kishin sëmundje të zemrës dhe gati një e pesta (19 përqind) ishin diabetikë.

Një studim i mëparshëm nga NHS dhe Imperial College zbuloi se pacientët me diabet Tipi 2 kanë dy herë më shumë gjasa të vdesin nga Covid-19 dhe diabetikët e tipit 1 kanë tre herë e gjysmë më shumë mundësi të vdesin.

voradmin

Misioni i Vora News është informimi i publikut duke u nisur nga disa kritere: depolitizimi, angazhimi për paanësi dhe ndershmëri do të jetë një kategori e re dhe e identifikueshme e gazetarisë ku qëllimi i saj është të sigurojë një analizë të saktë dhe të paanshme të deklaratave, në mënyrë që të korrigjojë perceptimet e gabuara tek audienca dhe të rrisë njohuritë e publikut mbi çështje e rendesishme te aktualitetit. Gazetaria drejt rikthimit tek misioni i saj!
Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker